ПОДРУЖНІ ВЗАЄМОСТОСУНКИ І СПІЛКУВАННЯ

1. Шлюб не повинен бути причиною розриву родинних та дружніх взаємин, що склалися у кожного з вас раніше. Навіть тоді, коли вам не дуже до душі родичі та друзі чоловіка (дружини), намагайтеся підтримувати з ними нормальні взаємини і не чиніть перепони у цьому вашій «половині». Для розриву таких зв’язків потрібні дуже вагомі причини.

2. Якщо у вас маленьке дитя і через догляд за ним коло спілкування звузилося, намагайтеся все ж таки час від часу зустрічатися з друзями, запрошуйте їх до себе, просіть родичів іноді побути з дітьми. Зверніть увагу на своїх сусідів: може, ви потоваришуєте і будете допомагати одне одному.

3. Якщо ваша дружина цілий день удома і доглядає за дитиною – влаштовуйте їй «вихідний», щоб вона могла відпочити від турбот, сходити в гості.

4. Звісно, найліпше до театру, в кіно, на виставку і в гості ходити вдвох. Але в тих випадках, коли це неможливо, ліпше робити це «по-черзі», ніж зовсім відмовитися від цього.

5. Не забудьте, що вміння робити подарунки дуже важливе і на свята, і просто так, без будь-якого приводу. Подарунки не обов’язково повинні бути коштовними – головне, щоб вони вибрані з любов’ю та вмінням. І, звичайно ж, даруйте квіти! До речі, зовсім не обов’язково дарувати квіти зрізаним букетом – можна й розквітлі в горщиках.

6. Велику увагу звертайте на свій зовнішній вигляд та домашній одяг. Ви ж прагнете мати гарний вигляд, ідучи на роботу чи в гості? Чому ж ваші домашні позбавлені можливості бачити вас охайними і підтягнутими?

7. Якщо у суперечці ви були не праві, не бійтеся попросити вибачення і визнати помилку. Просити вибачення можна по-різному: і словами, і жестами, і справами. В деяких випадках після сварок можна просто зробити вигляд, що нічого не сталося. Однак, якщо ви відчуєте, що дружина (чоловік) не задоволена таким «вибаченням», переборіть себе і помиріться «по всій формі».

8. Не соромтеся хвалити одне одного і пишатися одне одним.

9. У кожної людини час від часу буває поганий настрій. Буде краще, якщо ви самі попередите про це близьких, причому можна не вдаватися у подробиці, а просто попросити дати вам трохи перепочити.

10. Буде добре, якщо ви виключите із вжитку категоричні вказівки типу:»Я хочу…», «Зроби…», «Подай…» і зміните їх на м’якші, і завжди – у поєднанні зі словом «будь-ласка».

За збірником методичних порад –  Консультування сімї. – К.: ДЦССМ, 2003.

Подружні стосунки і спілкування