Не відкладай на завтра те,

що можна зробити сьогодні.

Народна мудрість.

  1. Для того, щоб уберегти себе від стресів, постійного напруження, вчіться відстежувати незавершені ситуації. Якщо ви відчуваєте тиск незавершених справ, спробуйте скоротити їх число, для цього виконайте наступні чотири дії:
  • усвідомте, що виявилися заручником незавершеної ситуації, яка вимагає свого вирішення і даремно розтрачує ваші сили;
  • прийміть рішення завершити її;
  • подумайте про те, що у ваших силах і що залежить саме від вас, виберіть кращий варіант і покладіться на себе;
  • запровадьте свій план у життя

Якщо з першого разу ситуація не завершиться, пошукайте ще один вихід, і ще один, але не залишайте її незавершеною.

  1. Якщо у вас накопичилося декілька незавершених справ і ви знаєте, з чого почати, не намагайтеся займатися відразу всім підряд. Визначтеся з головним пріоритетом, усвідомте, що ви повинні зробити обов’язково, причому в першу чергу, і чим швидше, тим краще. Спробуйте зрозуміти, від чого залежить вирішення головних питань. Навчіться класифікувати ваші проблеми за наступними чотирма групами:
  • життєво важлива (це і є головним пріоритет);
  •  вирішення яких може бути відкладене, і це не призведе до небажаних наслідків;
  • вирішення яких може відбутися без вашої участі, якщо, зрозуміло, їх можна відкласти;
  • які у принципі не можуть бути вирішені вами.

Вирішувати всі ці проблеми потрібно саме у вказаному порядку (четверта група проблем, як ви розумієте, зовсім не повинна вас хвилювати; за необхідності зробіть все від себе залежне, але не прагніть до результату, досягти якого вашими силами неможливо).

  1. Не забувайте, що ваш вибір неодмінно повинен співпадати з вашими можливостями. І не буріть за вирішення тих проблем, які не можуть бути вирішені у даній ситуації, у даний проміжок часу засобами і силами, що є у вас.
  2. Якщо ви опиняєтеся в ситуації, коли нагальна проблема не може бути вами вирішена, переключіться на менш значущу справу.
  3. Не намагайтеся вирішувати декілька проблем відразу. Запам’ятайте правило: послідовність і повнота. Справи повинні розв’язуватися послідовно з вашою повною самовіддачею Навчіться зосереджувати всі свої сили на вирішуваній проблемі, не розпилюючись на справи, які ви можете зробити пізніше. Всі ваші думки повинні належати вирішуваній проблемі, а не всій сукупності тих справ, які вам необхідно зробити.

Якщо ви відчуваєте, що втомлюєтеся понад міру, або відчуваєте якийсь смутний дискомфорт, можливо, усвідомлюєте, що ваша діяльність з не цілком зрозумілих причин виявилася паралізована, відшукайте не закінчену справу, але прикриту ситуацію. Яка проблема вами не розвязана? Де ви припустилися помилки? Яка проблема зависла і при цьому втратила свою актуальність, але не була при цьому вирішена? Відповівши собі на ці питання, ви зрозумієте, що повинні зробити, заспокоїтесь і… звичайно ж зможете завершити ситуацію.

ЗАВЕРШУЙТЕ НЕЗАВЕРШЕНІ СИТУАЦІЇ!