Кожна мама знає, що значить – дитина в хаті. Ці нескінченні фантики за диваном, розкидані іграшки та одяг, баночки-коробочки. Загалом, будинок догори дном. І кому ж доводиться прибирати весь цей безлад? Звичайно ж, мамі. Добре, якщо мама не працює і може постійно прибирати за своєю маленькою нечупарою. Але якщо ж вона працює, а після роботи їй доводиться займатися прибиранням, де вже тут набратися терпіння? Вихід один: привчати дитину до порядку з самих дитячих років. Як це зробити і чи можна прищепити дитині любов до чистоти – про це ми і розповімо сьогодні в статті. Не варто думати, що якщо дитина маленька – то їй рано ще думати про порядок. У будь-якому випадку привчати можна і навіть потрібно, і чим раніше – тим краще. Адже від того, як добре ви це зробите, залежить все подальше життя малюка.

З чого почати?
Отже, приступати до виховання потрібно з розмов з дитиною. Зовсім маленькому потрібно постійно говорити, як добре, коли вдома чисто і прибрано. Він ще не розуміє, але уважно слухає і вбирає в себе ваші слова подібно до губки. Якщо дитині 4-5 років, то йому пора починати пояснювати, що таке порядок в домі, що мама втомлюється постійно прибирати за ним, і він повинен сам прибирати свої іграшки та одяг. Ніколи не кричіть на дитину, тим більше, не називайте поросям та іншими образливими словами за його неохайність. Усвідомте раз і назавжди – неохайність дитини – це не його природна якість, це ваше упущення, яке необхідно виправити. Найголовніше – не перестаратися. Часом деякі матусі просто дресирують своїх чад в надії зробити з них охайних людей. Так можна добитися і зворотного ефекту: дитина стане ще більш неохайною, ніж була. Не варто забувати і про вік дитини. Чим дорослішим він стає, тим більше охайним він буде. Не може дворічний малюк вести себе, як дорослий, все за собою прибирати і бути абсолютним чепуруном.

Прибираємо іграшки
Мабуть, найголовніша проблема у будь-якої дитини – небажання збирати розкидані іграшки. Вони так люблять грати і так не люблять за собою прибирати. Так зробіть з прибирання іграшок захоплюючу і цікаву гру. Пропоную взяти на замітку один з варіантів гри «пилосос»: ви з дитиною – це два пилососи, яким секретною місією доручено провести зачистку території. Або, наприклад, гра «наввипередки»: збирається дві купи іграшок, хто з вас швидше збере всі іграшки. Експериментуйте, скористайтесь пристрастями дитини – він напевне любить героїв, фільми, їм наслідує. Нехай він стане суперменом або сновидою, який повинен прибрати іграшки, тобто «Врятувати світ». З часом дитина стане сам збирати свої іграшки без вашої допомоги. Ні в якому разі не змушуйте дитину прибирати, пригрозивши, що викинете всі його іграшки, бо він не хоче їх збирати. Це великий удар по дитячій психіці – почути, що його улюбленого друга, його улюблену іграшку зараз безжально викинуть у вікно або у відро для сміття. Може початися істерика, з’явиться страх за свої іграшки (звідси і комплекс жадібності, коли дитина не хоче ділитися своїми іграшками з іншими дітьми). Таким чином, можна відбити всю охоту і прагнення до збирання іграшок на все життя. Ще раз повторюю – треба розмовляти, умовляти, просити, але не змушувати!

Ще один ефективний метод, що змушує дитину прибратися в будинку – ефект «раптових гостей». Для цього потрібно розіграти сценку, ніби до вас у гості терміново хтось іде (нехай це будуть ваші друзі, яких дитина не дуже добре знає). Обов’язково скажіть дитині, що скоро прийдуть гості, а у вас вдома не прибрано, як вам соромно за безлад, як ніяково ви себе при цьому відчуваєте, що ви очікуєте допомоги від нього і т.д. Зазвичай, цей метод ефективно працює, особливо з дітьми від 5 років, які починають розуміти, що безлад в будинку – це не добре.

Порядок у домі
До порядку в одязі потрібно починати привчати з особистого прикладу. Розберіть в гардеробі всі полки, розкладіть речі по порядку . Говоріть при цьому, як добре, чисто і затишно тепер, речі на своїх місцях. Тепер поговоримо про те, як привчити дитину до порядку на кухні. По-перше, все той же метод заохочення. Якщо дитина вперше поїла і не накришила (не забруднилась, не упустила тарілку, ложку і т.д.) – похваліть її. Не скупіться на добрі слова, адже діти так люблять, коли їх хвалять. Вони прагнуть до того, щоб їх ще раз похвалили. Не варто занадто лаяти дитину за перекинуті тарілки і забруднені колготки. Ну і, мабуть, важливий, якщо не найважливіший факт – це ваш приклад. Тобто, дитина повинна наслідувати вас, тому намагайтеся вести себе за столом, як годиться: не кришити, після їжі мити за собою посуд. Років з 5-6 вже можна привчати до миття за собою посуду. Нічого страшного, що пара тарілок при цьому постраждає – зате яка гордість буде у малюка за вимиту їм тарілку! Не забудьте про похвалу за вимитий посуд, навіть якщо після цього ви будете її перемивати.

Отже, перші кроки на шляху виховання порядку в дитині покладено. Намагайтеся дотримуватися цих правил, заохочувати дитину за її успіхи, можна навіть матеріально (цукерками, іграшками). Скажіть дитині, що самим порядним дітям на новий рік Дід Мороз дарує гарні подарунки. Не пошкодуйте грошей, подаруйте малюку на Новий рік іграшку його мрії за його заслуги і старання. Можемо додати, що в цій нелегкій справі метод батога і пряника не працює. Тільки пряником, тобто – домовленостями і заохоченням, а не покараннями і погрозами можна прищепити дитині охайність. Підводячи підсумок всьому вищесказаному, можна з упевненістю сказати: привчити дитину до порядку можна. Немає таких дітей, які не привчилися б до порядку, є дорослі, які не хочуть їх до порядку привчати. Все залежить від нас – якими ми виховаємо дітей, такими вони потім будуть дорослими. Ми відповідаємо за наших дітей, і їхнє майбутнє цілком і повністю залежить від нас.

ЯК ПРИВЧИТИ ДИТИНУ ДО ПОРЯДКУ…