Люди звикли вітати один одного, потискуючи руки. Але чи завжди ми приділяємо рукостисканням належну увагу? Адже вони дуже важливі в спілкуванні людей. Рукостискання може наблизити людину, з якою хочеться подружитися, але може і відштовхнути, залежно від того, як ви потиснули їй руку. Подумаємо, на що потрібно звернути увагу, вітаючи людину рукостисканням.

Перше враження. Перша зустріч, знайомство і рукостискання залишають глибоке, деколи неусвідомлюване враження. Використовуйте це для формування свого іміджу. Протягнута рука – символ дружби, надійності і доступності. Її значення для зав’язування відносин неоціненне.

Твердість і енергійність. Чоловіки часто інстинктивно намагаються виразити через рукостискання свою силу і становище. Кінець кінцем, прояв домінування може принизити протилежну сторону. Рукостискання повинне бути енергійним і твердим, але в міру. Не варто вчіплюватися в руку і трясти її. Враховуйте вираз обличчя того, хто вітає. З літньою, поважаною людиною не поводяться як з приятелем-однокашником. Проте перетворювати свою руку на мляву рибу теж недоцільно. Якщо людина, яка вітається з вами, починає енергійно трясти руку, виражаючи свої емоції, підтримайте її. Спробуйте зрівняти взаємний прояв відчуттів.

Нахил. Подаючи руку, тримайте долоню вертикально і паралельно долоні того, хто вітає. Якщо натомість спробувати накласти свою долоню зверху, це може бути сприйнято як спроба показати перевагу. Поступаючи так з начальником, майте на увазі, це крутий демарш. З іншого боку, відкрита долоня – ознака пошани і вираз покірності. Подаючи свою руку вертикально і паралельно долоні того, що вітається, ви підкреслюєте свою рівність і нейтралітет.


Сила. Мета рукостискання в тому, щоб довести до людини своє позитивне відношення, теплоту і пошану, а не заподіяти незручності. Досить просто доторкнутися до руки, сильно стискати її і здавлювати немає ніякої потреби. Непомірне стиснення руки може просто заподіяти біль і образити.

НА ЩО ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИ УВАГУ, ВІТАЮЧИ ЛЮДИНУ РУКОСТИСКАННЯМ?



Зоровий контакт. Дивіться в очі тому, кому тиснете руку. Інакше ви виражаєте негативне відношення, шлете сигнал нещирості або навіть прихованого підлого наміру. Навіть якщо ви соромитеся, зробіть над собою зусилля. Рукостискання не може бути дружнім без погляду в очі.

Практика. Пригадаємо, чи швидко ви навчилися говорити «чарівні слова»? Напевно батьки неодноразово нагадували: «Що треба сказати?». І лише з роками уміння говорити – «спасибі» і «будь ласка» відпрацювалося до автоматизму. Уміння правильно потиснути руку – справа наживна. Не соромтеся вибачитися, якщо ваше рукостискання було сприйнято не так, як ви розраховували. Друзі допоможуть вам оцінити його силу і енергійність.

Культурні обмеження. Подорожуючи по чужій країні або контактуючи з іноземцями, незайвим буде уточнити, чи прийнято у них потискувати руку при зустрічі, особливо з протилежною статтю. У деяких культурах рукостискання сприймається як дуже інтимний жест.
І наприкінці: при зустрічі і знайомстві першим вітається завжди молодший. Проте протягнути руку для потискування може тільки старший.

НА ЩО ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИ УВАГУ, ВІТАЮЧИ ЛЮДИНУ РУКОСТИСКАННЯМ?