ОБОВ’ЯЗКОВО:

Сон – 9 годин на добу

Особистий час – 1 година на добу

Перебування на відкритому повітрі – 3 години на добу

Перебування в навчальному закладі – в середньому 6 годин

Залишається: 24-19=5 (годин)

Цей час необхідно розподілити так, щоб дитина встигала тричі поїсти
(достатньо 1 год. 20 хв. на добу)

40 хвилин на транспорт або перехід з гімназії додому
3 години – для виконання домашніх завдань:
15 хв. – організація робочого місця 35 хв. – математика ( 3-4 завдання)

10 хв. – перерва (виконання фізичних вправ, провітрювання приміщення)

30 хв. – англійська мова / друга іноземна 05 хв. – перерва

25 хв. – українська мова 10 хв. – перерва

50 хв. – на виконання усних предметів

Це приблизний розподіл часу, який можна змінювати, враховуючи особливості Вашої дитини. Можливо, математику вона виконує швидше, а на українську мову потребує більше часу. Також вивільнити час можна, поєднуючи перебування на відкритому повітрі з переходом з гімназії додому. Додаткова година вивільнюється, коли за розкладом 5 уроків, можна скоротити час на організацію робочого місця. Все залежить від Вашої творчості та можливостей дитини.

Дуже важливо не скорочувати час, відведений для сну, перебування на свіжому повітрі та особистий час (надавати його дитині необхідно з метою профілактики нервового перенапруження). Перерви між уроками можна скорочувати лише в тому випадку, коли дитина відчуває піднесення і сама наполягає на цьому.

Якщо Ваша дитина відвідує позашкільний заклад (гурток, музичну школу, секцію), переконайтесь в тому, що це відбувається не за рахунок її особистого часу, сну чи перебування на відкритому повітрі. Можливо, слід тимчасово припинити відвідувати позашкільний заклад, поки дитина не звикне до «стислого» режиму, не навчиться швидше виконувати домашні завдання, економити час. Навчитись цьому вона зможе тільки з Вашою допомогою.

Під час перерв та перебування на відкритому повітрі необхідно якомога більше рухатись (у зв’язку з інтенсивним ростом кісток та м’язів та з метою профілактики захворювань опорно-рухового апарату). Під час перерв та перед сном ВАЖЛИВО за будь-якої погоди провітрювати приміщення, в якому перебуває дитина, щоб запобігти явища кисневого голодування. НЕПРИПУСТИМО у перервах між виконанням домашніх завдань переглядати телевізор, або працювати на комп’ ютері, гратись з мобільним телефоном, читати, грати ни приставці, або виконувати будь-які дії, пов’язані з напруженням зору.

Також необхідно дотримуватись режиму харчування та дієти, яка забезпечує здоровий розвиток підліткового організму.

Шановні батьки! Збереження здоров’я Ваших дітей залежить від Вашої уваги, наполегливості у дотриманні санітарно-гігієнічних норм та створенні сприятливого психологічного мікроклімату в сім’ї. Пам’ятайте про це!

Рекомендації батькам щодо організації режиму дня п’ятикласників з метою профілактики психо-фізичних перевантажень